Monday, 23 April 2012

cik student misi

Assalamualaikum...

Dah lama tak mengupdate blog. busy + letih berganda bila dah masuk semester kedua, dah bercalit hijau pun di bahu. semakin banyak menambah ilmu, semakin besar pula rasa tanggungjawab nak jadi real misi nih. huhuhu T_T 

*tarik nafas panjang, hembus perlahan-lahan (ala-ala senaman pernafasan dalam gitu =P ) 


Okay, cuma nak cerita praktikal untuk kali kedua memang best. kalau dulu, semua benda buat yang basic saja. dah bercalit hijau ni, bertambah la sikit kerja tu. cuci luka orang dah boleh, nak cucuk-cucuk orang pun dah boleh. (cuma nak ke 'pro' tu yang belum. hihi)


Sebulan lebih praktikal, dari 1 wad ke 1 wad yang lain. macam-macam ragam manusia yang dah jumpa. tak kira samada pesakit, relative pesakit, staff-staff dan semuanyalah. huhu ada yang baik, ada yang kurang baik. ada yang okay, ada yang tak berapa nak okay. kita ni pulak sebagai cik student misi, yang mampu buat cuma sabarkan hati saja.


"Adik student, adik student! cuci BO pesakit ni. pastu buat dressing kat pesakit katil tu. tolong hantar pesakit ni. pergi ambil darah kat lab kejap. pastu tolong bla.. bla... bla....." haaa ni baru sikit kerja-kerja yang cik student misi kena buat tau. kadang-kadang tu buat kerja yang tak sepatutnya kami buat pun ada. aduh sabar, sabar, sabar...... *ikhlaskan hati, buat apa-apa kerja niat semuanya kerana Allah. kan hidup dan mati kerana Allah? (syukur ada sahabat yang selalu pesan, nak pergi kerja niat siap-siap ye, "nak pergi kerja buat kebaikan tolong orang kerana Allah.." insyaAllah Allah permudahkan) :)


Saya akui sebagai manusia biasa, memang susah la nak buang sikap suka merungut (buruk beno perangai,  huhu). ada saja benda yang tak puas hati, kadang-kadang nak naik angin (orang kedah kata, menyebai) jugak bila kena dengan staff kuat mengarah ni. Ya Allah, dia ingat kita ni robot ke apa. straight boleh buat kerja tanpa rehat? tapi, nasib cepat sedar diri. kita ni cuma cik student misi, siapalah kita nak melawan orang yang terlebih dulu makan garam kan. 


Fikir positif sajalah. mungkin orang tu sibuk jugak. nak siapkan repot, nak follow doktor buat round lagi dan sebagainya. (walaupun kadang-kadang dia suruh buat kerja, sedangkan dia duduk bersembang sakan di kaunter. huhu T_T) oh hati, tabahkanlah diriku! mana tau masa depan nanti, kamu pulak jadi macam tu. (takmau! takmau!) haaa! tapi macam mana pun, tak semuanya begitu. yang rajin ++ ada jugak! kerja yang sepatutnya memang dah jadi tanggungjawab student buat, dia pun join sekaki! itu yang best! hihi thank you staff... kamu memang sempoi ~ :))




** "Ya Rabb, jauhkanlah sifat-sifat yang kurang baik itu dari cik-cik student misi ni. jadikanlah kami yang terbaik dalam menjalankan tanggungjawab kami sebagai cik misi suatu hari nanti. " ameen ~ insyaAllah... :')



No comments:

Post a Comment