Tuesday, 22 May 2012

La tahzan, innAllahama'ana ! :')

Bismillahirrahmanirrahim....

Assalamualaikum...

Ya Allah... sungguh malam ini terasa sedih sangat... sayu, pilu, dukacita, kecewa semua ada... tak henti-henti airmata mengalir membasahi pipi. dipujuk sendiri hati, tak jalan! roomate memujuk namun tetap tak jalan! laju saja kaki ini melangkah menuju ke bilik air mengambil wudhuk. kemudian, diperdengarkan ayat-ayat suci al-quran yang ada didalam telefon bimbit ke telinga. semuanya adalah kerana satu, mencari ketenangan! kemudian, dicarinya teman yang semestinya yakin dia boleh meredakan segala kekusutan di dalam diri ini.. dengan izinNYA.. insyaAllah.. :')

Tahu diri ini memerlukan seorang teman, sebagai tempat meluah rasa hati. terus saja kaki ini melangkah pergi ke bilik teman dan mendapatkannya. Alhamdulillah dia sudi mendengar segalanya...
Tanpa membuang waktu, laju saja diri ini menceritakan apa yang telah berlaku. akhirnya, segala yang selama ini ditahan, dipendam, disembunyikan atau dirahsiakan diluahkan kepadanya. terbongkar juga rahsia di hati. tahu, diri ini hanyalah seorang manusia biasa yang lemah. :') 


Kata teman... Allah sedang beri sedikit saja ujian tanda DIA mahu kita ingatiNYA. cuba bayangkan kalau Allah langsung tidak ingat pada kita? dibiarkan kita hanyut di dunia yang sementara ini.. * nauzubillah :'( tujuan ujian yang diberi, tidak lain dan tidak bukan semuanya sebagai peringatan untuk diri kita sebagai hambaNYA supaya jangan sesekali melupakanNYA, PENCIPTA kita. Allah itu Maha Penyayang. DIA tidak izinkan sekiranya hambaNYA ini alpa, lalai, lupa kepadaNYA. itulah nikmat diberi ujian ini sebenarnya... cuma kita ini, yang kadangkala tidak menyedari tentang hikmah disebalik setiap apa yang berlaku. boleh pula kita pertikaikan, oh Tuhan.. kenapa hal ini terjadi padaku.. mengapa mesti padaku.. apa sebabnya.. ku tak sanggup... bla..bla..bla... sedangkan Allah yang menciptakan kita, DIA lebih mengetahui tentang diri setiap hamba yang diciptaNYA. DIA sudah merencanakan sesuatu yang baik untuk kita. cuma tunggu waktu yang sesuai untuk dihadirkan dalam hidup kita. DIA sudah siap mengatur hidup kita. harus bermula begini.. ditengahnya begini.. berakhirnya nanti harus begitu.. dan sebagainya. *Allahurabbi...


Masih tidak nampak lagikah wahai temanku..? kita mesti, harus, wajib bersabar dengan setiap ujian yang diberi. sebab? dipermulaannya memang pahit untuk ditelan, namun di pengakhirannya nanti manis. insyaAllah yakin saja pada Allah! DIA usik sedikit saja sebab rindu ingin mendengar, melihat hambaNYA merintih, memohon, memuji kepadaNYA.. percayalah, apa yang perlu dilakukan cuma banyakkan amal ibadat kepadaNYA. 'dating' saja denganNYA tika orang lain sedang nyenyak tidur dibuai mimpi indah. teruskanlah mengingatiNYA selalu, setiap masa! dan.. bila tiba masa senangmu nanti, dirimu akan lebih menghargai masa senang tersebut atas kesabaranmu tika menempuh masa sulitmu. sengaja diberi ujian sebagai suatu pengalaman dan pengajaran buatmu. bukankah pengalaman mematangkan diri kita? itulah caranya Allah mendidik dan memberi tunjuk ajar kepada kita bagaimana hendak menguruskan kehidupan dengan lebih baik di masa akan datang. baikkan Allah? :')


Jadi teman... jangan kamu merungut diberi sedikit ujian ini kerana tanpa pengetahuan kita juga, masih terdapat hamba-hambaNYA yang lain diuji dengan bermacam ujian yang kadangkala tidak menjangkaui di kotak fikiran kita. dan ingatlah... Allah tidak akan uji seseorang hambaNYA jika DIA tahu hambaNYA tidak mampu untuk melalui ujian tersebut. dan.... semakin berat ujian diberi, semakin besar ganjaran nikmat yang akan diberi kepada kita. tidak diberi didunia, boleh jadi di akhirat nanti. jadi, bersabarlah teman... :')


Alhamdulillah akhirnya.... sedar diri juga. dan... sangat bersyukur serta berterima kasih yang tidak terhingga kepada Allah atas mengirimkan seorang teman yang tidak putus-putus memberi kata-kata perangsang membina kembali semangat. diri ini tahu, sebenarnya Allah yang sedang menasihati.. Allah yang sedang memberi semangat sebenarnya.. DIA beri melalui teman ini.. terima kasih ya Allah!! 


Balik saja ke bilik, terus saja diri ini mengabdikan diri dihadapan laptop mencari sumber yang boleh menyenangkan hati di internet, sesuatu yang boleh memujuk hati supaya tidak bersedih, berdukacita dan sebagainya. (semangatnya lain bila bersama teman dan bila berseorangan) nah! terapi untuk menenangkan jiwa gundah-gulana. :')

"Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah (pula) kamu bersedih hati padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (darjatnya) jika kamu orang-orang yang beriman.."
(Surah Ali Imran : Ayat 139)salam sayang 
NurFarhahIzzaty

No comments:

Post a Comment