Saturday, 8 December 2012

AWESOME SISTERS!

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum :)





Alhamdulillah.. MY CAMP under Pembina yang saya join berjalan dengan lancar. ini pengalaman pertama saya sebenarnya.. masa sekolah-sekolah dulu, tak pernah sekalipun nak bercamping bagai. (tak suka & tak minat, tapi masa dulu-dululah, hadoii) tapi.. bila terpilih dan diberi peluang, memang niat nak manfaatkan betul-betul. bila lagi nak dapat pengalaman macam ni kan. sangat-sangat berterima kasih pada semua geng usrah, AL Hubb Huna, love you all lillah! :D 

Pergi mana-mana majlis pun, mesti ada pendaftaran ahli. jadi, sampai saja kat sana terus saja mendaftarkan diri dan dapatlah seorang satu long-shirt Muslimah. i like! :) kemudian,  bermulalah sesi bertaaruf dalam aktiviti pertama, ice-breaking. haa masa tulah baru tau nama penuh tiap ahli, nama mak ayah, asal mana, warna kesukaan, saiz kasut bla.. bla.. bla.. dan dari situ terbentuknya 4 kumpulan yang terdiri daripada warna biru, merah, kuning dan ungu (nama kumpulan terlupa sudah~ huhu)


ini team saya, HIJRAH. :)


Alhamdulillah.. kemudian, aktiviti diteruskan lagi dengan penyampaian ceramah dari Dr Baiyah Bakrin tentang "Realiti Hari Ini". memang sangat best sebab beliau sampaikan tentang apa yang berlaku di sekeliling kita seharian, samada sedar atau tidak kita telah pun dijajah walau hidup aman damai. secara ringkas, yang dapat saya simpulkan  dari ceramah beliau adalah, Zionis akan kalahkan Islam dengan 5S dan 5F. apakah..? 
S= Sport, Sex, Song, Screen, Smoke  ,  F= Fun, Fashion, Food, Female, Film

dan.. dari ceramahnya juga, saya dapat ini:

nak jadi Muslimah yang Awesome,
mesti ada 10 Muwasafat tarbiyah ni. :)

Siap lunch & solat zohor, jungle trekkinglah pulak.. ingatkan jalan-jalan dalam hutan, rupanya mandi lumpur! hahaha memang best. berguling sana, bergolek sini, merangkak sana, menyelam sini, panjat sana, bergayut sini~ Ya Allah.. betul-betul menguji mental dan fizikal, tapi alhamdulillah.. kesemua ahli lepas dengan jayanya walaupun dalam keadaan tunggang-terbalik~ hahaha ;D 

Usai bersihkan diri & solat asar, ada riadah sikit petang tu. malamnya, aktiviti debate. 2 tajuk diberi iaitu, 'Boikot barangan Israel adalah kewajipan Islam?' & 'PTPTN tak perlu dimansuhkan?'. tajuk pertama debate antara kumpulan merah & ungu, tajuk kedua antara kumpulan biru & kuning. (awat cek jugak terlibat sekali dalam debate ni! huhu T__T) ahli-ahli debate semuanya, masyaAllah~ hebat-hebat belaka kecuali cek! huhu hadis, masing-masing penuh didada, dengan surah-surah dalam al-quran lagi.. Ya Allah.. awesome! kalau nak dibandingkan dengan diri cek ni, jauh panggang dari api~ :/ 

Pantas saja masa berlalu.. tidur kat khemah, sedar-sedar dah dalam surau, siap sedia untuk qiamullail. :) usai solat subuh, beriadahlah pulak kami ni.. dah bersihkan diri apa semua, masing-masing dah siap berkemas dan semua pakai baju yang sama, MY CAMP. kemudian, diteruskan dengan ceramah dari Dr Hamimah Ibrahim iaitu, "Empowering Identity". ceramah beliau lebih kepada apa peranan yang boleh kita lakukan sebagai seorang muslimah. kena dengan lirik lagu Sumayyah by Hijjaz, 'tangan yang disangka lembut menghayun buaian, menggoncang dunia mencipta sejarah'. hebatnya seorang wanita itu bilamana dia yang pada zahirnya kita lihat, biasa-biasa saja, tapi mampu melahirkan dan mendidik anaknya sehingga menjadi seorang yang berjaya. masyaAllah~ :') 


Kesimpulannya.. dalam kem ni, semua ahli sentiasa berada dalam kekenyangan. masa-masa yang terluang tu diisi dengan aktiviti makan, makan dan makan~ hahaha (konon dekat kem, kurus. tapi bertambah berat lagi ada la~) yang pasti, memang tak sia-sia join camp ni. pengisian rohani dan jasmani, sama seimbang~ dalam keadaan bersuka-ria, tetap ingat pada yang Memberi Bahagia. dalam keadaan payah juga, tetap ingat pada yang Memberi Kesulitan. Alhamdulillah~~ acara penutup disudahi dengan ucapan dan sedikit cenderahati kepada semua ahli. seterusnya, aktiviti bebas masing-masing adalah bergambar. kemudian,  masing-masing balik ke pangkal jalan~ haha boleh gitu..? =P


geng Al Hubb Huna dengan ketua Usrati Jannati,
kak Hidayah Abd Halim. :)

kakak-kakak fasilitator yang comel lagi awesome! ;)

geng kuat makan! ;D

Usrati~

"Ukhuwah Fillah"


*Semoga persahabatan yang terbina, kekal buat selamanya. jazakumullah khairan katsiran. :)



Salam sayang 
NurFarhahIzzaty


4 comments:

  1. Alhamdulilah..semoga kita sentiasa istiqamah dlm lakukan ibadah dan sllu igt mengingat antara 1 sama lain..sayang semua.. :-)

    ReplyDelete
  2. Jom kita tanamkan 10 muwasafat tarbiyyah dalam kehidupan seharian kita. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear sister, in syaa Allah jomm! ;)

      Delete