Wednesday, 30 January 2013

sabar dalam bersabar :')

Bismillahirrahmanirrahim...


Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah, punya rezeki untuk mengupdate blog yang tak seberapa ni. seperti yang sedia maklum, sesi pembelajaran untuk semester baru dah bermula hampir sebulan. dalam tempoh sebulan ni jugaklah, tak sangka dapat menempuhi hari-hari yang sibuk dengan sukses! Alhamdulillah, sedar tak sedar hari-hari yang sibuk tu dah hampir ke penghujungnya. yey! :'D

Reaksi pertama bila dapat sesuatu tugasan, semestinya merungut yang utama. dan semakin bertambah-tambah merungutnya tu bila tugasan diberi lagi, dan lagi, dan lagi.. dan lagi.. T_T dalam hati ni, nak marah sepanjang masa, tak sabar! tapi bila tak terluah, menangis itu antara  langkah terbaik. 

Alhamdulillah.. dalam minggu-minggu yang diselubungi rasa stress tu, duduk seorang diri, muhasabah. fikir semula, sebenarnya apa yang jadi pada diri ni atas kehendak siapa? dari keizinan siapa? tiap-tiap yang berlaku ni siapa yang merancang dan siapa yang tentukan? bila fikir macam tu, in syaa Allah kita dah boleh kembali rasional dan positif. dalam belajar, memang selalu orang atasan bagi tugasan itu ini dan kadangkala kita rasa macam nonsense semua tu, ditambah lagi dengan sikap sesetengah individu yang kadangkala buat kita  rasa annoying sangat. pressure tau~ tapi, bukankah kalau bukan dengan izin-NYA takkan jadi jugak sesuatu tu? rancanglah sebaik mana sekalipun, kalau Allah tak izinkan berlaku maka takkan berlaku. dan cubalah elak macam mana pun, kita tetap kena hadapi, kan..? sebab tu kata orang, kita tak sepatutnya melarikan diri dari masalah, sebaliknya hadapi masalah tersebut.

Bila sesuatu yang berlaku tu bukan atas kehendak kita, kita tak ingin dan taknak hadapi pun, kenapa Allah izinkan berlaku? mesti ada hikmahnya sebab Allah itu kan Maha Bijaksana. dan Allah takkan beri sesuatu tanpa kita boleh menanggungnya. :') tak dinafikan, memang payah nak husnuzon (bersangka baik) tapi, kalau nak hidup tenang, yang sulit dapat diatasi, fikiran tak bercelaru, kena latih diri untuk fikir yang positif selalu. kita usaha, kita akan dapat hasilnya dan sebab tulah orang yang sabar adalah orang yang menang! Allah pun suka. in syaa Allah. TRUST HIM! hai hati, sabarlah dalam bersabar. :')


bila kita letih dan hilang semangat,
Allah tahu kita telah mencuba sedaya upaya,
bahkan Allah mengira tiap titis airmata yang keluar dari tangisan kita.
teruskanlah hidup dengan tersenyum, bersabar dan berdoa. :')





Salam sayang 
NurFarhahIzzaty


Saturday, 26 January 2013

cuti, cuti, cuti!

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah, hampir sebulan dah ada kat kolej ni lepas cuti semester bulan 12 hari tu. dan Alhamdulillah dapat menghadapi minggu-minggu yang sangat sibuk dengan bermacam aktiviti (daurah, usrah, sukan, koir, asignment, test, kelas di hari sabtu T_T) dan.. Alhamdulillah, tersangat-sangat bersyukur sebab kesihatan kembali pulih seperti sediakala. *baru sedikit Allah tarik nikmat sihat, dah mula nak merungut itu ini (mohon, insaflah hai diri~) Alhamdulillah, hari ni baru berkesempatan nak mengupdate cerita yang dah lapuk. oh, sedih! :/

Al-kisahnya pun bermula.. bismillah~
Sebelum balik cuti semester, memang dah plan nak balik kampung kat kulim. dan.. memang kena balik kampung sebab parent & adik nak pegi makan angin di Vietnam sana. (oh, sedih lagi!) but, it's okay it's alright (ala-ala trademark my batch) bercutilah insan ini di rumah nenda 10hari, tanpa ditemani sesiapa. (eh ada! Allah sentiasa menemani hamba-hambaNYA :)) macam biasa, bila kita nak sesuatu yang kita bakal hadapi berjalan dengan lancarnya, pasang niat dengan betul dan banyakkan berdoa padaNYA agar dipermudahkan urusan. Alhamdulillah, sepanjang 10hari kat kampung, tak pernah lagi lah nak kena marah dengan tok & wan. HaHaHa (hanya anak-anak dan cucu-cucunya saja yang memahami bagaimanalah nenda kami ni, peace!)  memang enjoy sangat kat kampung, aman damai, no stress! sesuailah dengan nama kampung, Kg dingin, sedingin yang dirasai. Alhamdulillah! 

around 9am
depan rumah ni ada kelapa sawit.
kalau naik atas bukit tu, sebelah kiri ada pokok getah.
boleh kata, kiri kanan depan belakang rumah penuh dengan pokok-pokok.
segar-bugar mata hari-hari tengok hijau, fresh! :)

gambar atas: belakang rumah. macam-macam pokok ada, taktau nak sebut. haha
gambar bawah: sebelah kanan rumah, padang luas.
dulu kecik-kecik main tarik pelepah kelapa dsb kat sini.
kat padang ni, ada pokok durian, pisang, rambutan.

depan rumah, sebelum masuk mesti cuci kaki dulu :)

kat sebelah padang tu jugak, dulu kecik-kecik mandi kat sini.
mandi jemaah dengan semua kezen-kezen.
mak-mak & ayah-ayah jadi guard, jaga kami semua.
dulu airnya jernih, sekarang dah keruh.
ni jugak salah 1 tempat nak melayan perasaan, seronok dengar bunyi air terjun!

ulat gonggok! aduhai, pegilah ke mana-mana pun, ada saja binatang ni.
dulu kecik-kecik tengok ulat ni tak heran pun, siap main lagi.
dah besar panjang, nak jeling pun tak sanggup, geli teramat!!

my nenda tolong giling inai. cucu dia giling tak jalan, semput!
rajin sungguh nenda, siap tolong pakaikan inai untuk kita.
thankyou nenda! ;D

balik bercuti, ini yang menemani. :)

Rutin harian, bangun pagi siapkan diri apa semua, pukul 7am masuk dapur. masa tu selalunya breakfast dah siap, tinggal nak masak untuk tengah hari saja. (cepat beno my nenda masak kan? cucu dia tolong makan! sebab tu balik kolej, bulatnya badan! aduhh) antara pukul 8-9am macam tu, mesti lauk untuk lunch dah siap. antara masa tu jugaklah, nak mengemas rumah apa semua. wan pulak, balik dari surau solat subuh, siap-siap terus pegi kebun, nak racun rumput. bila dah pukul 10am, boleh dah nak rehat tengok tb dengan wan, Spanar Jaya. (masa tu kalau bising pun sebab suara cek dengan wanlah dok gelak tengok part yang lawak) habis cerita, duduk dengan tok pulak. time ni memang best sangat. sebabnya, tok ni jenis yang suka bercerita. sekali dia bercerita, memang payah la nak berhenti. (kadangkala penat jugak nak melayan. huhu) dan apa yang keluar dari mulut dia, semuanya kata-kata nasihat, penuh hikmah. dari A sampai Z, mula dari macam mana kita nak manage hidup sendiri sampailah bila dah nak berkeluarga, dah ada anak dsb. dalam banyak-banyak, ayat dia yang sangat saya gemari, "kakak, sembahyang jangan tinggal, jangan malas nak mintak kat Dia. kena rajin baca quran." dia suruh saya amalkan doa ni kalau nak murah rezeki sentiasa.

Ayat 1000 dinar @ Surah Al-Thalaq, ayat 2-3
(tak rugi amalkan, biiznillah memang berkesan)

Memang banyak benda yang saya belajar dengan nenda, terutama sekali dalam menguruskan rumahtangga. saya suka bila waktu makan, tok mesti dahulukan wan. kadangkala bila wan lewat balik dari surau, tok makan dulu. lepas tu bila wan balik, mesti dia cakap camni, "wan, tok makan dulu dengan paah. kami lapaq dah, tunggu wan balik lambat sangat." bukan sekali dua, dah berjuta kali rasanya sejak dari umur saya berapa tahun sampai lah dah ada angka 2 didepan. wan punya ayat simple saja, "alahhh, dah lapaq makan jalah tok oiy. takdak apa aihh.." *sambil tersengih-sengih! bukan dalam bab makan saja, bahkan dalam apa jua perkara pun, mesti tok dahulukan wan. kadangkala perkara yang simple, pada kita macam remeh, tapi tok tetap nak bagitau wan itu ini. padahal wan tak kisah sangat pun. boleh nampak kat situ betapa sayangnya tok kat wan. sweet kan? :')
itu belum masuk part wan sayang kat tok lagi. HaHaHa apa yang tok nak makan, wan mesti keluar cari dan belikan. bak kata maksu (mak saudara) wan boleh ingat penjual mana yang makanan dia sedap dan tok suka. tok punya favourite bukan 1 2, tapi bermacam-macam. dan tempat nak cari makanan yang tok suka tu bukan setempat, tapi banyak tempat! wan boleh ingat semua tu. MasyaAllah~ :')

Apa yang saya lihat, akan saya cuba belajar dan praktikkan nanti. sama-sama menjaga antara satu sama lain sepertimana wan menjaga tok dan tok menjaga wan. dan sesempurna mana pun dalam rumahtangga, mesti ada cacat celanya. boleh ditampung kalau kita boleh  bersyukur, terima seadanya. banyak benda yang saya belajar dari tok dan wan, Alhamdulillah! cuma hati ni sayu saja bilamana tok & wan cerita mengenai kematian. keduanya dah bersedia andai dijemput menghadap Ilahi. (dari kecil hingga sekarang, inilah yang selalu saya minta, "kalau boleh, biarlah sempat tok & wan tengok aku nikah dulu sebelum mereka pergi buat selamanya. paling tidak pun, biarlah aku sempat habis belajar dan ada kat Kedah sana." tapi, kita sekadar merancang, Allah yang tentukan) hati ni risau sangat kalau saya masih di kolej, dapat berita yang tak sedap nak didengar. nauzubillah, perjalanan dari Kuantan ke Kedah dengan bas memakan masa 10-11jam. tak ingin saya balik tanpa belum sempat menatap wajah-wajah yang saya sayang andai mereka pergi dulu buat selamanya. *semoga Allah lanjutkan usia kita semua. Aamiin~


"Mati itu pasti, Akhirat itu realiti
dan..
kita hidup bukan semata untuk
Duniawi,
tapi juga untuk
DIA yang hakiki.."




Salam sayang 
NurFarhahIzzaty